Thursday 7 March 2013

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Prostat Kanseri
Prostat bezi, erkek üreme organlarından biri olup, idrar kesesinin hemen altında, bağırsakların son kısmı önünde bulunur.

PROSTAT KANSERİ PROSTAT KANSERİ

İdrarı, idrar kesesinden dışarı taşıyan kanal (üretra),  prostat bezinin ortasından geçer.

Testislerden ve yardımcı erkek organlarından salgılanan ve içinde spermlerin olduğu sıvıyı (meni) boşaltan kanal, prostatın içinden geçen idrar kanalına açılır.

Prostatı oluşturan hücrelerin yaptığı salgı, spermlerin bulunduğu meninin bir bölümünü oluşturur.

Prostat hücreleri,  PSA adı verilen bir protein de salgılarlar, bu protein meni ile birlikte atılır.

Kandaki normal değeri <4ng/ml’dir.

Prostat hastalıkları, PSA’nın prostata ait kanal sistemleri içinde kalmasını sağlayan, hücresel sistemleri bozarak, bu maddenin kandaki seviyesinin yükselmesine neden olurlar. Prostat kanserinde de bu maddede artış olur.
Erkeklerde yaş arttıkça, prostat bezi büyüyebilir ve çevrelemiş olduğu idrar kesesinin çıkış yerini tıkayabilir. Bu durum, idrar yapmada güçlük ile kendini gösterir. Bu aslında, kanser olmamasına rağmen, prostat kanseri de aynı şikâyetlere neden olabileceğinden, bunun kanser olmadığı gösterilmelidir.
Prostat kanseri nedir?
Prostat kanseri, prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde, gerekmediği halde çoğalmasıdır. Dünyada, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Yaşlı erkeklerin hastalığıdır.
Risk faktörleri nelerdir?
En güçlü risk faktörleri, ileri yaş ve siyah ırktan olmaktır. Yaş arttıkça risk artar. Ailesinde, özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri olanların, prostat kanserine yakalanma oranı, olmayanlara göre daha fazladır. Gerçek anlamda, kalıtsal prostat kanseri çok nadirdir ve genellikle 55 yaşın altındaki erkeklerde görülür. Bazı çalışmalar, diyetle alınan yağın, prostat kanserine yakalanma riskini arttırdığını öne sürmüşlerse de, bu henüz tam olarak kanıtlanmamıştır.
Prostat kanserinin belirtileri nelerdir?
Erken evredeki prostat kanseri, belirti vermeyebilir. Aşağıda sayılan, şikâyetlerden herhangi biri olduğunda, mutlaka bir doktora başvurulması gereklidir.
İdrar yaparken zorlanma

Sık idrara çıkma (özellikle geceleri)
İdrar yaparken acı veya ağrı duyma
İnce ve kesintili idrar yapma
İdrarda kan görme
Sırt, kalça ve bel ağrısı
50 yaştan başlamak üzere, her erkek, her yıl bir doktora makattan parmakla muayenesini yaptırmalı ve kanda PSA baktırmalıdır. Bu şekilde, henüz belirti vermemiş, hastada şikayete yol açmamış, erken evredeki prostat kanseri yakalanabilmektedir. Eğer doktor, muayenesinde, şüpheli bir bulguya rastlar veya PSA değeri 4 ng/ml’nin üzerinde olursa, ileri tetkikler istenir.
Hastalığın evreleri
Hastalık teşhis edildikten sonra, vücutta prostat dışında, başka yerlere, yayılıp yayılmadığını görmek için ek testler yapılır. Böylece, hastalığın evresi belirlenmiş olur. Doktor, bu amaçla, bir akciğer grafisi, kemik sintigrafisi ve kan testleri isteyebilir.
Kanserin, geliştiği organın dışına çıkıp, başka bölgelere sıçramasına metastaz denir. Prostat kanseri, komşuluk yolu ile meni kesesi, lenf dolaşımı ile lenf bezlerine ve kan dolaşımı ile kemiklere yayılabilir. En çok bel kemiklerine gider, fakat kafa kemiklerine ve kaburga kemiklerine de sıçrayabilir. Daha nadir olarak, karaciğer ve akciğerlere de yayılabilir.
Evre 1 hastalıkta, hastaların şikâyeti olmaz ve kanser muayenede de saptanamaz. Tanı, genellikle başka nedenlerle yapılan ameliyatlar sonrasında, tesadüfen konur. Kanser hücreleri prostat dışına çıkmamışlardır.
Evre 2 hastalıkta, tanı genellikle, ya kanda PSA seviyesi yükselmiş olduğu, ya da makattan muayene sırasında, prostat büyük olarak bulunduğu için, yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi ile konur. Hastalık prostat bezi dışına çıkmamıştır.
Evre 3 hastalıkta, kanser hücreleri, prostatı saran kapsülün dışına çıkıp, prostatın yakın çevresindeki dokulara yayılmışlardır.
Evre 4 hastalıkta, kanser hücreleri, prostat dışında lenf bezlerine veya kemik, karaciğer ve akciğer gibi organlara sıçramıştır.
Tedavi edildikten sonra, ya tekrar prostatta, ya da diğer organların birinde hastalık nüksedebilir.
Tedavisi
Prostat kanserinin tedavisi için, cerrahi, kemoterapi,(Kimyasal Tedavi) radyoterapi ve bitkisel tedavi tek başına veya müştereken uygulanmaktadır.
PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ http://gd.is/qFZPDq Yemek Tarifi

No comments:

Post a Comment